Inschrijven op Keuzedelen student (mbo)

Vraag

Als student moet ik me inschrijven op verplichte keuzedelen, hoe doe ik dit via OnderwijsOnline?


Algemene uitleg

Om je als student binnen OnderwijsOnline in te kunnen schrijven op keuzedelen, moet de onderwijsinstelling de te kiezen keuzedelen en het keuzeproces inrichten in Trajectplanner. Deze inrichting bestaat uit twee stappen. Daarnaast zal een examenplan moeten worden ingericht voor de betreffende student en opleiding. Om te zien welke stappen hiervoor moeten worden doorlopen, lees de volgende artikelen:

1. Generieke examenonderdelen inrichten

2. Beroepsspecifieke examenonderdelen inrichten

3. Keuzedelen inrichten

4. Inrichten keuzeproces (MBO)

Verder heb je als student het menu-item 'Keuzedelen' nodig, de onderwijsinstelling zet dit open wanneer je hier gebruik van kunt maken. In dit menu kun je zien welke inschrijfperiodes er voor jou zijn klaargezet, welke keuzedelen hier bij horen, je keuze vastleggen en de afhandeling volgen. Zodra jouw inschrijving is goedgekeurd, het keuzedeel terug vinden binnen jouw opleidingsoverzicht.

Het inschrijfproces

 1. Zodra je het menu Keuzedelen opent, zie je direct een overzicht met inschrijvingen die voor jou klaar staan onder de knop 'Mijn keuzemomenten':

  In het groen wordt aangegeven binnen welke periode je je kunt inschrijven en wanneer de datum van vandaag binnen die periode valt, zie je ook de status 'actief'. Je kunt je nu daadwerkelijk inschrijven!

  Ontbreekt de status 'actief'? Dan is de inschrijvingsperiode nog niet aangebroken. Je kunt in dat geval wel vast de keuzemogelijkheden bekijken en je oriĆ«nteren, maar je moet nog even geduld hebben om je in te schrijven. 
 2. Zodra je het inschrijfmoment opent, zie je een omschrijving of instructie bij het inschrijfmoment en daarnaast wordt aangegeven hoeveel keuzedelen je moet kiezen:
 3. Er volgt een overzicht van alle keuzedelen waaruit je je keuze kunt maken. Lees de inhoud, bekijk het aantal studiebelastinguren en vink het keuzedeel aan wat jij wil gaan volgen. 

 4. De gemaakte keuze komt boven in het scherm bij 'jouw keuze' te staan. Om de keuze definitief te maken, voeg je een toelichting op je keuze toe en dien de keuze in. Let op: zodra je hebt geklikt op 'keuze indienen' wordt de gemaakte keuze verstuurd en kun je dit zelf niet meer terug draaien. Mocht je je keuze nog willen wijzigen, dan moet je contact opnemen met je school. Zolang je de keuze nog niet hebt ingediend, is het mogelijk om te wisselen. Dit doe je door jouw keuze weer uit te vinken. 
 5. Naast de keuze voor de keuzedelen die zijn klaargezet door jouw opleiding, kan het zijn dat je de mogelijkheid hebt om ook het volledige aanbod van de onderwijsinstelling te bekijken. Of je dit mag doen, hangt af van de instelling die de onderwijsinstelling heeft gemaakt in Trajectplanner. Als je uit het volledige aanbod mag kijken, doe je dit door onder(- of bovenaan) de pagina te klikken op 'volledig aanbod'.

  Ook voor de keuzedelen uit het volledige aanbod kun je je inschrijven. Of de keuze ook wordt goedgekeurd is afhankelijk van de afspraken die gelden binnen jouw onderwijsinstelling. 
 6. Zodra je je keuze hebt ingediend, zie je in je overzichtsscherm twee meldingen:
  en
 7. Nu is het afwachten. Zodra je keuze is goed- of afgekeurd krijg je hiervan een melding en zie je dit in je overzicht terug met eventueel een toelichting van de docent of coach:


  Zodra je keuze is afgekeurd, zal het mogelijk worden om opnieuw een keuze te maken voor een ander keuzedeel!