Inrichten keuzeproces (MBO)

Vraag

Hoe kan ik als gebruiker een keuzeproces inrichten?


Uitleg

Om het voor studenten mogelijk te maken om via OnderwijsOnline keuzedelen te kiezen, moet er voor iedere opleiding een keuzeproces ingericht worden, waarin wordt aangegeven wanneer de studenten een keuze kunnen maken en waar je kunt aangeven hoeveel keuzes ze moeten/mogen maken en of studenten een motivatie moeten opgeven. Log in

 1. Klik in het menu op School > Opleidingen
 2. De lijst met alle opleidingen verschijnt nu in beeld. Je kunt de opleiding selecteren door erop te klikken. Als er veel opleidingen in de lijst staan, kun je in de zoekbalk bovenin op naam van de opleiding zoeken. 
 3. Als je de juiste opleiding hebt aangeklikt kom je in de opleidingsstructuur terecht. In het menu aan de linkerkant kun je klikken op keuzeprocessen. 

 4. Als je op Nieuw klikt kom je in de pop-up genaamd, Keuzeproces terecht. 
 5. Hier kun je de volgende velden invullen. 
 6. Klik op opslaan en sluiten om te bevestigen. 
 7. Vervolgens is het mogelijk om keuzemogelijkheden aan te maken. Dit menu is links te openen na het opslaan van het keuzeproces. 
 8. Geef de keuzemogelijkheid een naam en voeg eventueel een instructie voor de student toe

 9. Klik op opslaan en koppel vervolgens het betreffende examenplan. Aanvullend kun je aangeven of er een minimum aantal keuzedelen is en koppel je de te kiezen keuzedelen uit het examenplan toe. Hetzelfde geldt eventueel voor keuzerubrieken, dit zijn clusters van een aantal keuzedelen bij elkaar. Hier zijn enkel de keuzedelen/ keuzerubrieken te selecteren die eerder zijn gekoppeld aan de betreffende opleiding. Zie hiervoor het artikel Keuzedelen inrichten.
 10. Na het doorlopen van deze stappen en opslaan en sluiten is het voor de student mogelijk om zich in te schrijven voor de betreffende keuzedelen. 
 11. Mocht een onderwijsinstelling ervoor hebben gekozen om keuzedelen te laten goedkeuren; dit wordt gedaan via het menu Examenplan > Keuzeproces vaststellen.