Examenplan - Rekenregel als rubriek aanmaken

Hoe kun je een rekenregel inrichten wanneer er meerdere niveaus van generieke vakken in het generieke template zijn opgenomen?

Bij het inrichten van de generieke templates voor het examenplan heb je de mogelijkheid om in Trajectplanner een rekenregel in te stellen. Echter, de meeste onderwijsinstellingen maken de templates voor de generieke examenonderdelen zo compleet mogelijk zodat er zoveel mogelijk opleidingen aan het template gekoppeld kunnen worden. Je wilt bijvoorbeeld een template maken die je voor alle niveau 4 opleidingen kunt inzetten. Dat betekent dat leerlingen voor Nederlands of Engels verschillende niveau's kunnen kiezen. Er zullen dus meerdere rubrieken in het template worden aangemaakt voor de generieke onderdelen die op verschillende niveau's gevolgd kunnen worden door de studenten. De vaste rekenregel in Trajectplanner kan echter maar over twee rubrieken uitrekenen of voldaan is aan de rekenregel. Om toch te kunnen controleren of voldaan is aan de rekenregel kun je de volgende inrichting toepassen:

1. Ga naar pakketbeheer > Instellingen > templates voor generieke examenonderdelen
  2. Klik op de knop om te kunnen bewerken
  3. De lijst met generieke templates wordt nu getoond. Klik de template aan waarvoor je een controle op de rekenregel wilt toevoegen.
  4. Vink de checkbox aan voor 'Generieke examenonderdelen' en klik op nieuwe rubriek

5. Vul de rubriek als volgt in:
  6. Klik op opslaan en sluiten
  7. Maak nu een exameneenheid aan onder de rubriek. Een rubriek wordt immers afgerond op basis van de onderliggende exameneenheden. Vink de checkbox voor de rubriek aan en klik op nieuwe exameneenheid.
  8. Vul de velden van de exameneenheid als volgt in:
  9. Zowel het examen als de bovenliggende rubriek met voldaan zijn. Het is een handmatige actie van het examenbureau om te controleren of de student heeft voldaan aan de rekenregel. Indien dit het geval is wordt de exameneenheid 'rekenregel voldaan' beoordeeld met voldaan. Indien dit het geval is wordt de bovenliggende rubriek als voldaan afgerond en is de student diplomeerbaar. Zolang de student niet voldaan heeft aan de rekenregel is de student dus ook niet diplomeerbaar.