Vrijstellingen toekennen

Vraag 

Als onderwijsinstelling willen wij sommige deelnemers vrijstellingen toekennen op diverse onderdelen, denk aan toetsen, opdrachten en vakken. Waar kan ik dit invoeren?


Uitleg

Bij het toekennen van vrijstelling moet er onderscheid gemaakt worden tussen de omgevingen mét een Trajectplanner koppeling en de stand-alone omgevingen. Binnen OnderwijsOnline is het mogelijk om vrijstellingen toe te kennen voor zowel vakken en toetsen als opdrachten. Binnen Trajectplanner kennen ze geen vrijstellingen op opdracht-niveau. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van de combinatie van deze pakketten, kun je in dat geval dus gebruik maken van vrijstellingen voor vakken en toetsen. 

OnderwijsOnline Standalone

  1. Om vrijstellingen te mogen toekennen heb je de permissie 'mag vrijstellingen toekennen' nodig
  2. Om vrijstellingen te geven voor een vak, ga via Beheer > Gebruikers > kies een gebruiker > Opleidingen en vakken en vink achter een vak naar keuze de vrijstelling aan. Vergeet niet op de vrijstelling(en) ook op te slaan!
  3. Om een vrijstelling te geven voor een toets of opdracht, ga via het menu 'Waarderingen' > naar de toets of opdracht en zoek de juiste student op. Vink hier het vakje vrijstellingen aan. 
  4. Het is ook mogelijk om bij ingeleverde opdrachten uit het inleverloket een vrijstelling toe te kennen. Ga via het menu 'inleverloket' > naar de opdracht en kies 'waarderen'. Vink hier het vakje vrijstellingen aan. 

De student ziet de vrijstellingen terug via het Traject of Studievoortgang.

OnderwijsOnline en Trajectplanner

  1. Ook nu heb je de permissie 'mag vrijstellingen toekennen' nodig om vrijstellingen toe te kennen binnen OnderwijsOnline
  2. Wanneer er sprake is van een koppeling met Trajectplanner, kun je als gebruiker in OnderwijsOnline nog steeds vrijstellingen toekennen voor toetsen, deze worden direct doorgestuurd naar Trajecplanner. 

    Om een vrijstelling te geven voor een toets, ga via het menu 'Waarderingen' > naar de toets en zoek de juiste student op. Vink hier het vakje vrijstellingen aan. 
  3. Om een vrijstelling te geven op vakniveau log je in bij Trajectplanner, ga via het menu School/Onderwijs > naar Opleidingen > zoek de juiste opleiding > open het menu Deelnemers > Overzichtmatrix. Zet de vakken waarvoor je een vrijstelling wilt toekennen op 'VS' en sla op.

Ook deze vrijstellingen worden doorgestuurd. Na het draaien van het nachtelijk script, wordt de vrijstelling getoond in het Traject/ de Studievoortgang van de student.